Naar Landbouwtechniek
Rotink Emmeloord, Tel (0527) 62 08 53   |   Rotink Ossenzijl, Tel (0561) 47 72 84

                

Automatisch melksysteem VMS 

                    

Net geïntroduceerd (06-2018): VMS V300

Meer informatie, klik hier voor de brochure.

                                                      

Automatisch melken met VMS

Het VrijwilligMelkSysteem VMS van DeLaval is uitgegroeid tot hét systeem als het gaat om intelligentie, inpasbaarheid en duurzaamheid. Naast het feit dat de VMS standaard geleverd wordt met vele intelligente instellingen is het ook het meest compacte systeem op het gebied van automatisch melken. VMS is in bijna iedere situatie en in iedere stal toepasbaar. VMS is duurzaam als het gaat om het verbruik van energie en water en ook als het gaat om dierwelzijn. VMS is ook het meest waardevast. De filosofie van DeLaval gaat uit van de gedachte dat het station de ontwikkelingen naar de toekomst moet kunnen dragen. In deze opzet zal het station uiterlijk weinig veranderen, maar zorgen de software-updates en overige opties voor het grote verschil in melkprestaties.

Onderstaande informatie is gebaseerd op de VMS zoals deze reeds vanaf het eerste begin in de markt is gezet. In juni 2018 werd de geheel nieuwe VMS V300 geïntroduceerd. Het uiterlijk is nog steeds nagenoeg gelijk gebleven en de V300 kan dus ook gewoon naast het vorige type VMS draaien. De nieuwe technologie in de V300 zorgt er echter wel voor dat dit type nog betere prestaties laat zien en klaar is voor de toekomst. Voor de specificaties van de V300 zie de link naar de brochure bovenaan deze pagina.

Compact

VMS van DeLaval is het meest compacte systeem op het gebied van automatisch melken. Het voordeel voor u is dat de VMS bijna in iedere situatie en in iedere stal toepasbaar is. Naast lagere bouwkosten levert dit ook de meeste flexibiliteit op aangaande het gewenste koeverkeer. Daarbij kunt u kiezen voor vrij  koeverkeer, Feed First, of het zogenoemde Split Entry. Uiteraard is in alle gevallen beweiding mogelijk waarbij de VMS communiceert met de beweidingspoortjes. Hierdoor gaan alleen koeien met toestemming jaar buiten en bent u ook bij beweiding verzekerd van de hoogste capaciteit van de VMS

Intelligent

VMS wordt standaard geleverd met vele intelligente nieuwigheden zoals Smart Milking, Kudde Prestatie index KPi en uiteraard het DelPro managementsysteem waarin alle gegevens verzameld, verwerkt en overzichtelijk gerapporteerd worden. Met deze intelligentie hebt u niet alleen volledige controle over het systeem, maar beschikt u tevens over het automatische melksysteem met de hoogste capaciteit.

Duurzaam

VMS van DeLaval is niet alleen duurzaam als het gaat om verbruik van energie en water, maar ook als het gaat om dierwelzijn. De VMS beschikt over een multifunctionele arm, gebaseerd op de menselijke arm, met veel vrijheid onder de koe. Deze vrijheid tezamen met de multifunctionele arm maakt dat de VMS bijna iedere koe kan aansluiten. Hierdoor is het uitvalpercentage van koeien in de overgang van traditioneel naar automatisch melken het laagst bij de VMS van DeLaval.

Waardevast

Wist u dat veel VMS-gebruikers van het eerste uur melken met de software van vandaag? En wist u dat  bijna alle opties van de VMS van vandaag toepasbaar zijn op alle voorgaande modellen? De filosofie van DeLaval gaat uit van de gedachte dat het station de ontwikkelingen naar de toekomst zoveel mogelijk moet kunnen dragen. In deze opzet zal het station uiterlijk weinig veranderen maar zorgen de software-updates en overige opties voor het grote verschil in melkprestaties. Dit maakt de VMS van DeLaval niet alleen uniek, maar ook zeer waardevast. Alleen op deze manier kunt u eenvoudig uitbreiden met een extra station, kunt u volledig profiteren van de nieuwste opties en bovenal blijft uw station up to date en daarmee zeer waardevast.

Snel, flexibel en betrouwbaar

Deze snelle en koevriendelijke arm is flexibel genoeg om spenen aan te sluiten onder een hoek van 45°. En door gebruik te maken van de verschillende instellingen in aansluitmogelijkheden bent u in staat nog meer koeien te melken. De arm, die hydraulisch bestuurd wordt, is betrouwbaarder en heeft minder onderhoud nodig dan een pneumatisch systeem. Dus hogere capaciteit en betrouwbaarheid. Het ‘high performance’ speendetectiesysteem heeft een optische CCD camera gekoppeld aan dubbele lasers, zodat de speen snel en nauwkeurig gevonden wordt. De VMS ziet de spenen echt. Voor uw comfort en om tijd te besparen geeft Auto-Teach de VMS de mogelijkheid om de spenen automatisch te vinden, zonder dat u ze handmatig hoeft in te programmeren. De VMS beschikt tevens over Smart Attach. Het aansluitsysteem van de nieuwe V300 is geheel zelf-lerend en de koeien hoeven dus zelfs niet meer automatisch ingeregeld te worden.

Voorbehandeling is een belangrijk onderdeel van het melken. Het volledige voorbehandelen bij VMS  bestaat uit reinigen, voorstralen, stimuleren en drogen van de spenen, is instelbaar op koeniveau en ontworpen naar de richtlijnen van aanbevolen melkroutines.

Stimulatie voor hoge capaciteit

Stimuleren is over het algemeen de procedure voorafgaand aan het aanbrengen van de tepelbekers. Dit houdt in het onttrekken van controlemelk, het reinigen en drogen van de spenen en massage van de spenen. Tijdens de voorstimulatie worden de spenen gestimuleerd en de melkafgiftereflex wordt geactiveerd. Het voordeel van een goede voorstimulatie is een kortere melktijd en een hogere melkstroom.

Voorbehandelen bij VMS

De voorbehandelbeker is een speciale 5e beker. Deze wordt alleen gebruikt voor de voorbehandeling en het voorstralen van de individuele speen voor het melken. In de voorbehandelbeker wordt afwisselend warm water en schone perslucht geblazen. Deze mix van water en perslucht draait snel om de speen. Door het  vacuüm is de speen licht uitgerekt zodat diep in de speenhuid gereinigd kan worden. Daarna worden de eerste stralen melk uit de speen gehaald. Het vuile water en de voorstraalmelk wordt opgeslagen in een RVS watertankje, totaal gescheiden van het melkcircuit. Tenslotte wordt er d.m.v. hoger vacuüm lucht langs de spenen gezogen om de laatste vuilresten weg te zuigen en de spenen te drogen.

Tussen elke melkbeurt worden de voorbehandelbeker, tepelbekers en het afvalwatertankje gereinigd en gedraineerd. De intensiteit van de voorbehandeling is instelbaar op kudde- en op koeniveau om zodoende de hoogste capaciteit en de beste uiergezondheid te halen.